Omega 3

Vad är omega 3?

Vad är omega 6 omega 3 balansen?

Var hittar jag bra källor till Omega 3?

Bör jag ta tillskott eller räcker det med att äta fisk?

Du ska få en lättförståelig förklaring på vad omega 3 är och varför det är så viktigt för oss!

(Behöver du vitaminer och fiskolja/omega 3 så kan jag hjälpa dig att hitta högkvalitativa produkter som kroppen kan ta upp och använda. Bara kontakta mig så kan vi se på vad du behöver. )

Först tar vi en liknelse som ger en lättare bild av varför omega 6 – omega 3 balansen är så viktig. Det har attgöra med hur våra celler mår och deras förutsättningar att göra sitt jobb. Det är ju av yttersta vikt att man kan få in näringsämnen och syre i cellerna så det kan jobba effektivt. Men även transporter ut ur cellerna med slaggprodukter är minst lika viktig.

Tänk dig ett hus som är byggt helt efter ritningarna. Materialen är av toppkvalitet. I detta hus så fungerar ventilation, dörrar och fönster som de ska. Det är rent och snyggt inne samt bra luft och rätt luftfuktighet.

Allt är bra här, det finns ingen mögel, det är lätt att ta in matvaror och tillaga. Behövs extra ventilation så kan man öppna fönster osv. De som bor här mår perfekt och är glada och pigga.

Tänk dig nu ett hus som inte är helt enligt ritningen. Ventilationen fungerar inte så bra. Dörrarna går inte att öppna helt och fönstren går inte att öppna alls. I det här huset är luften unken, det finns lite mögel pga att det är fuktigt jämt. Det är svårt att städa för sopor som bildas går inte att ta ut. Det är stökigt, dålig luft och de som bor här är trötta och orkeslösa. Det är omöjligt att hålla rent.

Utåt sett kanske husen ser likadana ut men livskvalitén varierar mycket mellan husen.

Vilka livsmedel bör vi försöka få i oss mer av för att nå en bra balans?

Fet fisk, linfrön, spenat/ gröna bladgrönsaker, valnötter, kött, smör och även rapsolja.

Vilka källor till omega 6 bör vi medvetet undvika då vi får dessa från processad mat i överflöd ändå.

Solrosolja, ”matolja”, majsolja, jordnötsolja, tistelolja.

Nu till lite mer fördjupning.

Så: Vad är omega-3?

Omega-3 fettsyror är väsentliga näringsämnen som är avgörande för en mängd olika kroppsfunktioner. De finns i främst fet fisk, linfrön och valnötter och stöder hjärthälsa, minskar inflammation och främjar hjärnfunktionen. Att inkludera omega-3 i din kost kan bidra till övergripande välbefinnande och förebygga kroniska sjukdomar.

Det finns tre huvudsakliga typer av omega-3-fettsyror:

1. ALA (alfa-linolensyra): Finns främst i växter som linfrön, chiafrön och valnötter.

2. EPA (eikosapentaensyra): Vanligt i fet fisk som lax, sill och makrill.

3. DHA (dokosahexaensyra): Återfinns också i fet fisk och är särskilt viktig för hjärnans hälsa. Brist på denna leder till kognitiva problem! Dessa fettsyror är viktiga för kroppens funktioner och hälsa.

Omega-6-fettsyror inkluderar linolsyra (LA) och arakidonsyra (AA). Deras huvudsakliga funktioner är att:

  1. Cellmembran: Omega-6-fettsyror är en del av cellmembran och påverkar cellernas struktur och funktion.
  2. Inflammationsrespons: Vissa omega-6-fettsyror, som arakidonsyra, kan vara förstadier till inflammatoriska mediatorer. Denna process är viktig för att reglera inflammation, men obalans kan leda till överdriven inflammation.
  3. Hudhälsa: Omega-6-fettsyror bidrar till att upprätthålla hudens integritet och hälsa.

Att upprätthålla en balans mellan omega-3- och omega-6-fettsyror är viktigt för optimal hälsa, eftersom obalans kan kopplas till inflammation och olika hälsoproblem. Vanliga källor till omega-6-fettsyror inkluderar vegetabiliska oljor som majsolja, rapsolja och solrosolja,

OBSERVA att omega 6 fettsyror är livsnödvändiga för oss och ska inte utmålas som någon ”skurk”. Men som allt annat i kroppen så krävs en balans!

Vilka är de största källorna till omega 6?

Solrosolja, sesamolja, matolja, majsolja. Rapsolja har en bättre balans så ska du använda vegetabiliska oljor är raps att föredra.

För ca 100 år sedan var vår balans ca 1:1 mellan dessa. Nu är förhållandet ca 15:1 i Sverige och runt 25:1 i USA.

Det som är oroande är att barn ofta tyvärr ligger i regionen 25:1. Detta leder till en stor stress för hjärnan som behöver DHA för sin uppbyggnad. Dessutom leder en kronisk inflammation även till att hjärnan också blir inflammerad. En inflammation skadar och stör hjärnans förmåga att använda energi. Minnesproblem, humörsvängningar, dåligt fokus, depression är några av de problem som det leder till.

Läs mer om hjärnan.

Du kan hitta mer om balansen för fettsyror samt mer information om de enskilda fetterna på:

Livsmedelsverket

I-edu. Mycket bra lista där även kvoten omega 6 omega 3 anges.