Fett

Measuring Tape 4590162 640 2

Olika typer av fett, både på dig och i kosten!

Först en viktig sak att nämna om kroppsfett. Vi behöver fett och det fyller en viktig funktion såklart. Det är både en viktig energidepå, faktiskt ett av de första organen som bildas i kroppen, samt ett skydd så inte organ skadas när vi stöter emot saker eller ramlar, men även så tillverkar fettet hormoner.

När vi har lagom med fett så är det en bra vän! Men som allt i kroppen så störs denna balans när man hamnar utanför ”goldielock zonen”.

Underhudsfett: Det vi normalt tänker på som kroppsfett. Det ligger under huden och är vår energireserv.

Vi kan ha runt 10kg ”övervikt ” innan det ger någon negativ hälsoeffekt. Mängden och platsen det lagras på är inviduellt. Kroppen vill dessutom ha ett lager för det har räddat oss historiskt sett. Är fett som kommer från ett överskott i maten. Även kolhydrater lagras in som fett.

Visaralt fett: Detta fett hittar vi runt, eller rättare sagt, i buken. Fett kring de inre organen är mycket mer problematiskt för oss. Redan runt 2-2,5kg ger negativa hälsoeffekter! Orsaken är att detta fett är mer aktivt och ger ifrån sig ämnen som orsaker inflammation i kroppen, cytokiner. Dessutom stör detta fett organen då det skapar ett tryck på dessa. Orsaken till sk ölmage är ofta stress! Tyvärr ser man inte detta på alla utan problemet kan finnas även hos smala personer. Stress orsakar en ökning av kortisol i kroppen som i sin tur ger ökad nivå av blodsocker. En konstant hög nivå ger en signal att alltid lagra fett. Detta börjar ofta vid de inre organen.

Fett i levern: Ja detta är givetvis i levern. Nu pratar vi riktigt farligt fett! Endast runt 0,5kg kan ge stora negativa effekter. Tidigare var detta problem vanligast hos alkoholister då alkohol orsakar Fettlever. Nu börjar problemet synas även hos barn! Detta beror på en allt för stor konsumtion av socker. Främst då fruktos! Fruktos kan inte tas hand om av kroppen som annat socker utan går till levern, precis som alkohol. Det bryts ner där och omvandlas till fett. Detta fett är det skadliga kolesterolet i stor utsträckning! Vad som händer mer vid fett i levern är att hela leverns funktion blir störd! Detta ger stora konsekvenser och hela kroppen blir i regel Insulinresistent vilket ger övervikt.

Så fett är inte vara fett. Det spelar stor roll var det sitter! Det är dessutom en endokrinvävnad. Det betyder att den tillverkar hormoner. Så det är viktigt att hålla vikten!

Butter 3411126 640

Nu ska vi se på fett i maten. Vilka typer finns det?

Det finns tre huvudtyper av fetter: mättade fetter, omättade fetter och transfetter.

Mättade fetter finns främst i animaliska produkter som kött och mejeriprodukter. Vi består till stor del av mättade fetter. Dessa är ”fasta” i rumstemperatur. De mättade fetterna fick ett, och har tyvärr fortfarande, ett dåligt rykte. Deär dock inte farliga så länge man äter en balanserad kost. Tvärt emot vad många tror så finns inga studier på, inga oberoende iaf, få att mättade fetter är skadliga. Hela hysterin kom då Ansel Keys publicerat sin 7 country study där han visade på ett samband mellan mättat fett och hjärtkärlsjukdom. Det visade sig dock att han undersökt 22 länder där man har ett högt intag av mättat fett men det gick inte att vända på siffrorna efter det han ville visa så han tog bort 15 länder. Tyvärr fick hans idéer genomslag och det gav upphov till den fettskräck som kom. Efter introduktion av fettsnåla alternativ började den epedimi av fetma ta fart! Så var inte orolig för mättade fetter!

Omättade fetter finns i oljor, nötter och frön, samt fet fisk som lax. Det finns enkelomättade samt fleromättade fetter. Det som avgör detta är hur de ser ut kemiskt. Hur många dubbelbindningar de har som gör kedjorna böjda. Detta förhindrar att de får en fast form. De livsnödvändiga är omega 6 och omega 3. Se mer i kapitlet om omega 3 fettsyror.

Food 2202368 1280

Transfetter, som bör undvikas, finns oftast i bearbetade livsmedel och snacks. Dessa skapades i början av 1900-talet av Crisco som använde restprodukter från bomullsindustrin för att tillverka fett som skulle ersätta ister osv. Anledningen till att transfetter ger en låååång hållbarhet är att bakterier inte kan äta det. Därför kunde en Twinkie hålla i evighet! Socker, mjöl och transfetter… T.o.m bakterier är så smarta att de inte äter det.

Transfetter är mycket farliga för oss och är förbjudna som tillsats. I USA är de tillåtet att ha under 0.49g per portion och ändå säga att de är fritt från transfetter. Dettaledde till att portionsstorleken på många varor, ex kakor osv, minskades så man hamnar under. Men äter du mindre bara för att portionsstorleken minskats? Tror en portion chips är 35gr. Jag har aldrig ätit bara 35gr chips…

Tansfetter tillverkas tyvärr när vi använder vegetabiliska oljor och steker i. Därför bör man vara försiktig med att ha för hög temperatur. Är en mindre mängd men bör inte ignoreras.