Gå ner i vikt

Hur går jag ner i vikt? Det är frågan så många ställer sig!

Det finns så många orsaker till varför vi gå upp I vikt!

Insulinresistans är enhet potatis just nu så att säga och en stor bov i många av våra hälsoproblem. Det finns en stark koppling mellan inflammation och Insulinresistans. Sen vilket som kommer först är inte helt klart. Men gör du allt rätt, men fortfarande inte lyckats gå ner I vikt eller sänka blodsocker så kan det vara en kronisk inflammation som ligger där och stör hela ditt system! Om man inte tar hand om det så kommer man inte kunna gå ner till en normal vikt.

Övriga saker som spelar in:

8 orsaker till viktuppgång, undantaget fysisk inaktivitet, för mycket mat och vikt pga vätskebalans:

  1. Hormonella förändringar: Obalanser i hormoner, som sköldkörtelhormoner, insulin,eller könshormoner, kan påverka ämnesomsättningen och leda till viktökning.
  2. Stress: Höga stressnivåer kan trigga frisättningen av stresshormoner, som kortisol, vilket i sin tur kan påverka aptiten och fettlagringen, fetta ökarinsulinoch inflammation.
  3. Sömnbrist: Otillräcklig sömn kan påverka hormonerna ghrelin och leptin, vilket kan leda till ökad aptit. Inkl att även detta är en starkt bidragande orsak till inflammation och Insulinresistans.
  4. Läkemedel: Vissa mediciner, som antidepressiva eller kortikosteroider, kan ha biverkningar som påverkar vikten. Många läkemedel stör dessutom insulin känsligheten i kroppen.
  5. Genetik: Genetiska faktorer kan spela en roll i en persons predisposition för viktökning.
  6. Underliggande medicinska tillstånd: Vissa hälsoproblem, som PCOS eller hypotyreos, kan påverka viktreglering. Dessa är ofta orsakade av Insulinresistans. Bara att vikten kommer som en biverkning.
  7. Åldrande: Åldrandet kan leda till minskad muskelmassa och lite lägre ämnesomsättning, vilket kan bidra till viktökning. Dessutom ökar Insulinresistans naturligt med åldern.
  8. Miljögifter: Vissa kemikalier i miljön kan störa hormonbalansen och påverka viktregleringssystemet.

Det första jag vill slå hål på är myten om ”kalorier in vs kalorier ut” metoden.

Visst du kan hårdbanta och motionera mycket och gå ner I vikt på det sättet. Men som de flesta vet såkommer vikten tillbaka, ofta med ränta…

Se denna dokumentär! Kan vara det viktigaste du någonsin ser för din hälsa!

Om man tror på att det bara är att räkna kalorier så spelar ju själva källan ingen roll. Eller hur? Ska du äta 1500 kalorier så går ju det att göra med Gott och blandat eller annat godis eller med sallad. Äter du bara 1500 kalorier så borde ju resultat bli det samma, inte sant?

En kalori är ett fysikaliskt mått.

En kalori representerar den mängd energi som krävs för att höja temperaturen på 1 gram vatten med 1 grad Celsius. Detta görs genom en bombkalorimeter där ett ämne bränns och sen läser man av en temperaturökning.

Nu är vi människor BIOLOGISKA varelser och inte maskiner. För oss är en kalori inte en kalori bara utan mer information till kroppen. Fibrer I mat exempelvis är inget vi kan förbränna, det är mat till våra tarmbakterier så där försvinner en del kalorier. Protein är svårt för kroppen att bryta ner och bara i spjälkningen försvinner ca 30%. Så det är extremt svårt att veta hur mycket kalorier vi faktiskt får I oss som ska räknas som energi.

En annan del I ekvationen är kalorier ut. Äter du mindre kommer kroppen automatiskt göra av med mindre. Du kanske känner det som trötthet och lätt börjar frysa. Det resulterar i att underskottet man vill åt aldrig inträffar. Du blir bara hungrig, trött och kall samt går lättare att gå upp I vikt för att din basalmetabolism är så låg.

Så glöm det där med kalorier! Det är den kvalité som maten har som har störst betydelse. mat är information till kroppen.

Det finns ett par extremt viktiga saker att känna till som styr fettförbränning:

Insulin är det hormon som avgör om du lagrar fett eller bränner fett! Det är som en av och på knapp.

Bilden visar en Typ 1 diabetiker som inte tagit insulin för att gå ner I vikt. Utan insulin kan kroppen inte lagra fett oavsett hur mycket man äter. Vid typ 2 diabetes Har man istället för mycket insulin men med dålig funktion som istället leder till en ökning i fett i de flesta fall.

Nu måste bara förstå vad som gör att vi får förhöjda insulinnivåer.

Insulin utsöndras av bukspottkörteln varje gång blodsockret höjs över basnivån, runt 4,5 mmol.

Äter du något med kolhydrater så går nivån upp. Många får även en mindre ökning av protein. Fett ger ingen ökning av blodsocker eller insulin.

Stress ger en ökning av blodsockret vilket då leder till att insulinnivåerna ökar. Stress kan göra att du går upp i vikt eller får väldigt svårt att gå ner. Detta gäller både fysisk och mental Stress.

Dålig sömn har liknande funktioner som stress.

Kronisk inflammation leder till Insulinresistans vilket gör att insulinnivåerna håller sig på en konstant högre nivå. Även ämnen som orsakar en immunreaktion har denna effekt.

Eftersom insulinnivåerna främt ökar när blodsockret går upp så innebär ju det att varje gång du äter något eller dricker något med kalorier så slutar din fettförbränning direkt!

Därför är periodisk fasta så effektiv för att gå ner I vikt. Ju mer tid du ger din kropp att vara i ett fettförbrännings läge destå mer kroppsfett kommer du använda.

Motion har ironiskt nog rätt liten effekt på själva kalori åtgången. Men en av de bra effekterna är att musklerna kan ta in glukos från blodet utan att behöva insulin. Därför ökar insulinkänsligheten av träning vilket är mycket viktigt för att kunna gå ner i vikt.

För i tiden var fetma rätt ovanligt. Man åt då ofta rester av middagen till frukost och sen åt man när man kom hem från arbetet i skogen eller liknande. Det var ovanligt att äta mer än 3 gånger om dagen. Nu äter folk från att dom vaknar till det att dom lägger sig. Kom ihåg, VARJE gång du får in kalorier så ökar blodsockret. Ett glas juice, en frukt, en kaka, kaffe med socker och/eller mjölk allt räknas.

En ny studie. Se länk Visar att det är mer hur vi äter än vad vi äter som spelar roll.

Vi äter för OFTA! Förr så åt vi max 3ggr per dag och sen hade kroppen en lång vila, det vi nu kallar för fasta!

Periodisk fasta är inget NYTT, det är något helt naturligt som vår livsstil bara ”raderat” så att det nu ses som en viktnedgångs metod eller liknande.