Hjärnan

Hjärnan är en fantastiskt komplicerad konstruktion! Det är också en riktig energitjuv! Trots en vikt på ca 1,3-1,4 kg (ca 2% av vår vikt) så kräver sen runt 20-25% av vårt totala energibehov! Den förbrukar även runt 20% av vårt syre.

Hjärnan består av fett. Så kvaliteten av det fett du äter är viktig. Enligt Dr Angela M Rizzo så är 50% av det omega 3 fettsyran DHA.

Jag kommer snart till varför detta är viktigt att känna till och varför det har så stor betydelse i verkliga livet!

I boken : Bemötandekoden av Lena Skogholm, så beskriver hon hjärnans delar på ett mycket lättförståeligt sätt. Vi håller det så enkelt det går. Vill du lära dig alla delar så kolla denna länk:Hjärnan.

Vilka delar beskrev hon då?

  1. Hjärnbarken, den sk människohjärnan. Vår nyaste del där vår största kognitiva del finns, vår logik osv. Denna del av hjärnan tar 90% av hjärnans energibehov! När vi lär oss nya saker är det denna del som jobbar. När vi skapat alla kopplingar så kan man säga att det blir en vana och den kan flyttas ner till en mindre energikrävande del. Tänk när du lärde dig köra bil. 1 timme i början var riktigt jobbigt men när allt är en vana så krävs ingen direkt energi längre.
  2. Däggdjurshjärnan, eller Aphjärnan. Här har vi mer våra känslor och grundläggande funktioner. När vi blir trötta eller kanske lite berusade så är det denna del som ofta kopplas in. En av anledningarna är att det inte finns tillräckligt med energi, eller något stör för hjärnbarken så en omkopling sker.
  3. Reptilhjärnan. Vår mest primitiva del där allt sker på instinkt. Denna del svarar för ”Fight, flight or freeze ” När vi blir arga eller rädda är det denna del som kopplas in direkt. Tyvärr är denna väldigt impulsiv och man är inte riktigt medveten om sina handlingar. Dessutom låser denna del oss så det går inte att resonera eller tänka logiskt när vi befinner oss här. Vi kan helt enkelt inte ta in logiska resonemang här.

Hur förbättrar vi vår hjärnhälsa?

1 Sömn är av yttersta vikt! Efter ca 7 timmars sömn så sköljs hjärnan av det glymfatiska systemet, hjärnans motsvarighet till lymfvätska. Detta städar undan slaggprodukter och minskat inflammation.

2 Motion är även det otroligt viktigt. Vid fysisk aktivitet bildas bl.a BDNF som skapar nya hjärnceller.

3 Undvik stress! Meditation och mindfulness gör underverk för din hjärna.

4 Se till att hålla bra vätskebalans! Hjärnan består av 75-80% vatten och en vätskebrist får stora följder.

5 Den bästa maten för vår hjärna är: fet fisk, avokado, gröna bladgrönsaker, broccoli mm, blåbär, valnötter, gurkmeja, oliver, ägg, mörk choklad.

Lite överkurs: Det finns några delar som bör nämnas då de ofta refereras till

1. Storhjärnan (cerebrum): Ansvarig för tankeprocesser, minne och medvetande. Delad i två hemisfärer.

2. Lillhjärnan (cerebellum): Koordinerar rörelser och balans, samt stöder finmotoriska färdigheter.

3. Hjärnstammen (brainstem): Innehåller medulla oblongata, pons och mesencephalon. Reglerar grundläggande livsstödjande funktioner som andning, hjärtfrekvens och matsmältning.

4. Hippocampus: Viktig för omvandling av korttidsminnen till långtidsminnen och spatialt minne.

5. Amygdala: En del av det limbiska systemet, spelar en nyckelroll i bearbetning och reglering av känslor, särskilt rädsla. Dessa strukturer samarbetar för att reglera olika funktioner och stödja kroppens övergripande hälsa och prestanda.

6. Thalamus: Fungerar som hjärnans ”relästation” genom att dirigera sensorisk information från kroppen till rätt områden i storhjärnan

7. Hypotalamus: Reglerar kroppstemperaturen, hunger, törst och andra autonoma funktioner. Är också kopplad till det endokrina systemet.

8. Frontalloben: Ligger i storhjärnans främre del och är kopplad till högre kognitiva funktioner, inklusive beslutsfattande, problemlösning och personlighet. Dessa strukturer samverkar för att möjliggöra en mängd olika kroppsliga och kognitiva funktioner.

Finns det tecken på att inflammation i hjärnan kan orsaka beteendestörningar?

Ja, det finns evidens som tyder på att inflammation i hjärnan kan kopplas till beteendestörningar. När hjärnan upplever inflammation, kan detta påverka olika neurotransmittorer och neurala kretsar, vilket i sin tur kan inverka på beteendet. Hur leder då inflammation till problem?

  1. Kognitiva funktioner: Inflammation kan påverka kognitiva processer som uppmärksamhet, minne och inlärning, vilket kan manifestera sig som kognitiva beteendestörningar.
  2. S.k hedonisk respons: Inflammation kan påverka det belöningssystem som reglerar känslor av nöje och motivation, vilket kan leda till förändringar i beteendet, inklusive ökad irritabilitet eller minskad motivation.
  3. Känslomässig reglering: Inflammation kan påverka de delar av hjärnan som reglerar känslomässiga responser, vilket kan resultera i ökad ångest, depression eller irritabilitet.

Dr Daniel Amen, som skrivit flera böcker I ämnet samt utfört en ofantlig mängd hjärnscanningar, beskriver hur en inaktivet i vissa delar av hjärnan ligger bakom i stort sett alla mentala problem man kan tänka sig!

Till och med små trauman mot huvudet kan ge stora skador!

Min tanke är att om man har en inflammation så kommer det leda till en insulin resistens i hjärnan vilket leder till att den inte kan få tillräckligt med energi. Dessutom så orsakar inflammation även en surare och syrefattig miljö. Detta borde i viss mån kunna likställas som en hjärnskada. Man vet redan nu med säkerhet att depression, minnesproblem, migrän Och humörsvängningar är kopplade till inflammation.